pühapäev, 6. aprill 2008

2.5. koolitaja Inkeri

Reedel, 4. märtsil said taaskord kokku Paide gümnaasiumi kõige värskemad T.O.R.E-kad. Ürituse eesmärk oli läbi viia viies koolitus, mille teemaks oli "Räägi! Kuula! Küsi!"

Kui mina peale viimast tundi (mis oli muuseas majandus) raamatukokku jõudsin, selgus asjaolu, et enamikel osalejatel on aega ainult tund. Seega kahetunnine asi tuli poole vähema aja sisse ära mahutada.

Vaatasime Elega kibekiirest materjalid läbi ja jätsime osa programmi välja. Koolitus võis alata.

Peale väikese sissejuhatuse alustasime esimese mänguga, kus paaride eesmärgiks oli kordamööda rolle vahetades olla nii rääkija, kui kuulaja. Ülesanne andis osalejatele võimaluse mängida läbi erinevaid suhtlemissituatsioone. Kõik olid ühel nõul selles, et väga raske on jutustada lugu, kui paariline sulle absoluutselt tähelepanu ei pööra. Samas tähelepanelik kuulaja tegi rääkija rolli tunduvalt mõnusamaks.

Järgmisena istusime ringi ja rääkisime kuulamise vigadest ning sellest, kuidas saada paremaks kuulajaks. Näiteks on levinud, et inimesed valmistavad partneri kuulamise asemel oma vastust ette või kipuvad pidevalt vahele segama.

Hea nipp, kuidas oma tähelepanu rääkijale koondada, on kuulata kogu kehaga, istuda suunaga vestlusparneri poole ja talle otsa vaadata.

Seinakella osutid olid selle ajaga palju edasi liikunud. Tegime kiire lõpuringi ja koolitus hakkaski otsa saama.

Nagu õpetaja Merike muhedalt tõdes, oli tegemist omamoodi infokonserviga. Palju tarku mõtteid sai lähikese ajaga läbi räägitud.

Tundub, et kõik jäid rahule :)

Koolitaja Inkeri

Kommentaare ei ole: